Toti oamenii noi pe care ii intalnesti merita sa fie salutati cu un zambet!

joi, 4 septembrie 2008

Invidia

INVÍDIE, invidii, s.f. Sentiment egoist de părere de rău, de necaz, de ciudă, provocat de succesele sau de situaţia bună a altuia; pizmă

Aha! Stiam eu ca aceasta definitie va cuprinde o gramada de lucruri rele, dar, sincera sa fiu, ma asteptam sa fie mai multe. Asa ca am mai cautat si...am gasit o lista de sinonime care se potrivesc perfect cu ceea ce vad zi de zi..

INVÍDIE s. ciudă, gelozie, necaz, pică, pizmă, pornire, ranchiună, (rar) înciudare, (pop.) năduf, obidă, pizmuire, pofidă, (înv., reg. şi fam.) parapon, (înv. şi reg., în Bucov.) băsău, (înv. şi reg.) măraz, scârbă, (reg.) pildă, zăcăşeală, zăcăşie, (prin Mold.) bănat, (Transilv.) dâcă, (Ban. şi Olt.) inat, (Mold.) poxie, (înv.) patos, răpştire, râvnire, zavistie, zavistnicie, (fam.) boală. (Îl roade ~; simte o ~ nestăpânită faţă de...)

Probabil ca nu sunt singura, dar sunt sigura ca m-am saturat pana peste de atata invidie. Oriunde, la orice ora din zi sau din noapte vei gasi macar o persoana care sa se ofere sa fie geloasa pe tine. Dar de ce ca pana la urma aveti amandoi ce manca si respirati acelasi aer. Doar pentru ca are alt destin cel de langa tine, trebuie sa l pizmuiesti si sa-i doresti tot ce e mai rau??

Daca am fi si am avea toti aceleasi lucruri, ce farmec ar mai avea viata? Da, traim cu dorinta de a ajunge cat mai sus-in orice plan-, dar nu si cu speranta ca in cele din urma cel de langa noi va claca si se va alege praful de el.(Sau cel putin asa ar trebui ).Si ca sa fii sigur ca drumul spre esec este cat mai drept, nu ar strica niste intrigi bine gandite in timpul in care ti-ai putea face propriul drum mai drept.

DA, si eu mor de ciuda cand mananca langa mine o ciocolata intreaga, pe cand eu reusesc doar 6 cuburi.Dar stiu ca si daca il invidiez, nu voi schimba nimic. Asa ca mai bine ma concentrez pe mine. Deci, gelozia vine din frustrare. Mai grav e cand aceasta este la cote ai inalte...si, cu parere de rau, vad ca multa lume e foarte frustrata.

Am trecut de stadiul in care credeam a voi putea schimba gandirea oamenilor cu calm si ratiune, dar tot imi ramane o urma de speranta ca lumea nu va mai fi asa, si ca totusi exista si oameni care se bucura pentru tine..

Niciun comentariu: